Komunistična Partija Seznam forumov Komunistična Partija
There are no strangers here, just friends who haven't met.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ivica Račan 1944 - 2007

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Komunistična Partija Seznam forumov -> Pomembne osebnosti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Comandante
Generalmajor


Pridružen/-a: 02.08. 2006, 22:06
Prispevkov: 232

PrispevekObjavljeno: 29 Apr 2007 20:17    Naslov sporočila: Ivica Račan 1944 - 2007 Odgovori s citatom

Umrl je hrvaški politik Ivica Račan
"Oblast lahko izgubim, časti pa ne."


Za posledicami tumorja je umrl nekdanji hrvaški premier in dolgoletni predsednik SDP-ja, 63-letni Ivica Račan.

Račan, politik, ki je pomembno zaznamoval obdobje od osamosvojitve Hrvaške vse do današnjih dni, je umrl v Kliničnem centru Rebro v Zagrebu, potem ko se mu je konec marca zdravstveno stanje začelo hitro poslabševati. Zdravniški konzilij je sporočil, da se je njegovo stanje naglo poslabšalo v noči na nedeljo, potem ko so mu odpovedali vitalni organi. Umrl je v nedeljo ob 3.05.

Žalna slovesnost bo v sredo
Pogreb in zadnje slovo bo na Račanovo željo v krogu družine in najbližjih prijateljev, zato stranka ne namerava objaviti ne datuma ne kraja pogreba. SDP poziva vse medije, da Račanovo zadnjo željo spoštujejo. Komemoracija za pokojnikom bo v sredo, 2. maja, v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega, na Iberlovem trgu pa bo od 13. ure dalje odprta žalna knjiga, v katero se lahko vpišejo vsi državljani.

Umik iz politike pred tremi meseci
Račan se je iz politike umaknil 31. januarja letos, ko so mu v desnem ramenu odkrili tumor. Nadaljnje preiskave v Münchnu so razkrile primarni tumor na levi ledvici, ki so mu jo poleg sečevoda in limfnih vozličev ter zasevkov v mišicah desnega ramena odstranili. V Zagreb se je vrnil 10. marca, ko je nadaljeval intenzivno zdravljenje.

11. aprila odstopil kot vodja socialdemokratov
Po hudem poslabšanju zdravstvenega stanja konec marca so preiskave pokazale, da se je tumor razširil na možgane. Račan, ki je znan po izjavi "Oblast lahko izgubim, časti pa ne", je 11. aprila odstopil z mesta predsednika opozicijskega SDP-ja, socialdemokratske stranke, ki jo je vodil 17 let.

Od vrha stranke, ki se je tedaj še zadnjič zbral ob njegovi bolniški postelji, je zahteval, da novega vodjo stranke izberejo na volilni konvenciji.

Hrvaška izgubila velikega človeka
Na spletni strani SDP-ja so v prvem odzivu na Račanovo smrt zapisali: "SDP in Hrvaška sta izgubila človeka, ki je vtisnil neizbrisen pečat v naša življenja in zgodovino te države." Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je v sožalni brzojavki članom SDP-ja med drugim dejal, da je Račan močno zaznamoval dogajanje na Hrvaškem, omogočil demokratične spremembe v državi in ji odprl pot v Evropo.

Hrvaški premier Ivo Sanader je poudaril, da je bil Račan velik politik in dober človek, v zadnjih dveh desetletjih pa je bil eden glavnih akterjev sodobne hrvaške zgodovine. "Bila sva politična tekmeca, nasprotnika in se v marsičem nisva strinjala, imela sva različna mnenja," je dejal Sanader in dodal, da sta v pomembnih trenutkih znala premostiti razlike, predvsem glede nacionalnih interesov.

Predsednik hrvaškega sabora Vladimir Šeks je dejal, da je Hrvaška izgubila značajnega, pomembnega in velikega človeka, ki se je v zadnjem desetletju na političnem in javnem prizorišču izkazal kot državnik, politik, nekdanji predsednik vlade in predstavnik v saboru. Po Šeksovih besedah je Račan v času razpada Jugoslavije sprejel in se lotil spreminjanja takratnega političnega sistema in ideologije ter Hrvaški odprl pot v Evropo.


Sožalja iz Srbije, BiH-a in Avstrije
Novico o Račanovi smrti so žalostno sprejeli tudi v BiH-u, Srbiji in Avstriji. Avstrijski kancler in vodja avstrijskih socialdemokratov Alfred Gusenbauer meni, da je Račan bistveno pripomogel k demokratizaciji Hrvaške in da je imelo njegovo prizadevanje veliko vlogo pri tem, da je država postala del družine evropskih narodov. Predsednik evropskih socialistov in poročevalec o napredku Hrvaške na poti v EU Hannes Swoboda je dejal, da ima Račan zasluge za to, da je Hrvaška po obdobju predsedovanja Franja Tudjmana stopila na pot približevanja Evropi.

Sožalje hrvaškim socialedmokratom, hrvaškim državljanom in Račanovi družini so izrazili tudi hrvaški čan predsedstva BiH-a Željko Komšić, zunanji minister BiH-a Sven Alkaj in srbski predsednik Boris Tadić.

35 let na vrhu hrvaške politike
Račan je bil v vrhu hrvaške politike več kot 35 let. Med letoma 2000 in 2003 je vodil prvo hrvaško vlado, ki se je oblikovala po smrti hrvaškega predsednika Franja Tudjmana in končala mednarodno izolacijo države. Leta 2000, na prvih parlamentarnih volitvah po Tudjmanovi smrti, je Račanova stranka SDP premagala Tudjmanov HDZ, njegova vlada pa je zaslužna za izboljšanje podobe Hrvaške.

V času njegove vlade so pomembni premiki v slovensko-hrvaških odnosih leta 2001 privedli do sklenitve prvega sporazuma o meji med državama, t. i. sporazuma Drnovšek - Račan, od katerega pa je nato Račanova vlada odstopila, ker zanj ni dobila podpore v saboru.
_________________
'Za domovino s Titom naprej!' Smrt fašizmu, sloboda narodu!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Borec
Narodni heroj


Pridružen/-a: 25.01. 2006, 11:52
Prispevkov: 1174
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje sožalje Hrvaški... Zgubil so sicer že upokojenga politika ampak men se je zdeu on še kr uredu in mislm da je za hrvaško naredu dost dobrih stvari
_________________
Svoboda je svoboda tistega, ki misli drugače!

(Roza Luxemburg)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoobia
Rdeči utrinek


Pridružen/-a: 31.01. 2015, 10:30
Prispevkov: 1
Kraj: fsda

PrispevekObjavljeno: 31 Jan 2015 10:34    Naslov sporočila: post a link Odgovori s citatom

Mir je iznad svega i sve drugo mora biti potčinjeno tome!" - drug Josip Broz Tito
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Komunistična Partija Seznam forumov -> Pomembne osebnosti Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.